Irlandia odświeżona

Autoreklama: w Polskiej Gazecie, tygodniku wydawanym w Irlandii, ukazał się wywiad ze mną. Okazało się, że ktoś odnalazł mój tekst (pisany w 2005 i 2006 roku a opublikowany w Odrze w 2007), i uznał, że w jakimś stopniu oddaje on panującą tam dziś sytuację.

O ile mi wiadomo, przedruk tekstu z Odry ma się ukazać w kolejnych numerach PG, a fragment rozmowy można przeczytać tu.

UPDATE (13.01.2010): link do rozmowy się popsuł, więc w zamian informacja bibliograficzna:

* Walczak, Wojciech, Jak prawdziwy jasnowidz, rozmowę przeprowadził Aleksander Sadomski, Polska Gazeta, 7 października 2009, nr 38/2009, s. 3.

* Walczak, Wojciech, Dwa sezony. Irlandia okiem gastarbeitera, cz. I, Polska Gazeta, 14 października 2009, nr 39/2009, s. 11, [przedruk].

* Walczak, Wojciech, Dwa sezony. Irlandia okiem gastarbeitera, cz. II, Polska Gazeta, 21 października 2009, nr 40/2009, s. 10-11, [przedruk].

3 thoughts on “Irlandia odświeżona

  1. dobry wywiad..tylko krótki:/ to może zakładamy jakiś portal o Irlandii..Ty jako znawca z dziedzin społecznych ja trzymałbym się raczej suchych faktów:) próbowałem działać na tym polu w Wikipedi, czego efektem są jeszcze niedopracowane „opracowania”:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Westport_%28Irlandia%29
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Castlebar
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Castlebar
    Ostatnio nie mam zupełnie czasu żeby kosmetycznie do dopracować:)

  2. No wiesz Andrzeju, portalami o Irlandii to niech się zajmują Ci, którzy tam teraz są, a nie my, weterani ;-)

    A co do Wikipedii – szacunek, Westport ma u Ciebie dług. Castlebar też, ale i tak oni nigdy Ci nie zapomną przeprowadzki ;-)

  3. hehe..ta pamiętna przeprowadzka pozostała rysą na psychice wielu jej świadków ;) zapewne masz racje, że ciężko jest pisać o czymś co jest zbyt daleko by można było w tym prawdziwie uczestniczyć..nasza relacja o Irlandii byłaby sentymentalna (tak sądze:D). Pozostaje nam jednoczenie się z Zieloną Wyspą na poziomie alkoholi..ale Guinness w Polsce smakuje pospolicie a Whishey brakuje tamtejszego wilgotnego, chłodnego powietrza..

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s